På Æblemosteriet er vi meget glade for æbler, det er ingen hemmelighed. Og når vi laver vores æblemost, presser vi ikke blot tilfældige æbler og hælder mosten på flaske. Det er for nemt, og vi synes smagen bliver for unuanceret. Nej, at lave en god most er en kunst lidt lige som at lave vin. Det handler om at sammensætte de helt rigtige æblesorter for at fremelske den helt rigtige smag.
Æbler er ikke bare æbler. Forskellige sorter har forskellige personligheder; nogle er syrlige, andre søde, nogle er lette, andre fyldige. Derfor anvender vi oftest to sorter til en most og andre gange tre eller fire for at få den helt rigtige komposition. Smagen skal nemlig være sød og fyldig og helst have et lille bid af forfriskende syre til slut.
Vi anvender kun gode danske æbler, og selvfølgelig ingen nedfaldsæbler, til vores most. Hvorfor Fordi kun det bedste er godt nok. Danske æbler er blandt verdens bedste, og vores klima er ideelt til dyrkning af mange sorter. Men danske æbler er en sæsonvare, og vi kan ikke nå at moste hele hæsten, inden sæsonen er slut.
Derfor opbevarer vi sæsonens høst på vores æblehotel; hermetisk lukkede kamre, hvor iltniveauet er meget lavt og klimaet reguleres nøje af en computer. Her ligger vores æbler i dvale og bevarer alt deres saft og kraft, lige indtil de skal mostes.
Når vi moster, gør vi det ved god gammeldags koldpresning. På den møde bevarer mosten sin naturlige aroma og friske smag, og den beholder samtidig en masse vitaminer og mineraler, som ellers ville gå tabt ved traditionel juiceproduktion. Det eneste vi gør ved mosten er en mild pasteurisering, får den tappes og sendes ud til butikken.
Det er sådan vi tænker most.